Trénujete se svým psem nějaký sport, ale máte pocit, že se plácáte pořád na stejném místě? Nebo se chcete připravit na zkoušku, ale jako vždy to doháníte na poslední chvíli? Zkuste si vytyčit cíle, kterých chcete dosáhnout.

Cíle - k čemu jsou dobré?

Stanovení cílů nám pomůže ujasnit si, jakým směrem trénink vést. Pokud se věnujete více sportům, můžete si sestavit cíle pro každý z nich. Cíle můžu mít ujasněné pro jednotlivé cviky - jak moc dobře je chci naučit; nebo kvůli blížícím se zkouškám - co je potřeba doučit; nebo jen tak, kvůli lepšímu pocitu, že náš trénink někam směřuje.

Jak cíle vymezit - metoda SMARTer

Na sestavení tréninkového plánu si můžeme vypůjčit koučovací model SMARTer. Ten nám pomůže, aby náš cíl byl specifický, měřitelný, dosažitelný, realistický, termínovaný, energizující a zaznamenaný.

S - specifický

Čeho chceme v tréninku dosáhnout? Specifikujte a stanovte si váš cíl.

Příklad: chci zvládnout zkoušku OB1 na výborně do konce června.

M - měřitelný

Jam změříme, že jsme cíle dosáhli?

Příklad: zaznamenaná zkouška OB1 ve výkonnostním průkazu do konce června

A - dosažitelný

Je možné daného cíle dosáhnout?

Příklad: Jsem schopná, já a můj pes, dosáhnout zkoušky OB1 do konce června při dostatečném tréninku? Nepřekáží mi nic v tom cíl splnit? (Cíl by nebyl dosažitelný, kdybych například měla zraněného psa, který nebude moci trénovat.)

R - realistický

Je reálné daný cíl splnit?

Příklad: Je vypsáno dostatek zkoušek do konce června, na které se můžu přihlásit? Odpovídá můj pes věkově podle zkušebního řádu, aby se mohl zkoušky OB1 zúčastnit?

T - termínovaný

Do kdy chci cíl splnit?

Příklad: Stanovila jsem si, že chci zkoušku OB1 složit do konce června na výborně.

E - energizující

Je něco, co mě na zvoleném cíli baví, co mi dodává energii?

Příklad: Velmi mě baví obedience a souhra se psem při tréninku. Mám ráda precizní práci psa a ráda slavím společný úspěch. Proto chci složit zkoušku OB1 na výborně.

R - zaznamenaný

Kam si daný cíl zapíšu?

Příklad: Do diáře si zaškrnu, do kdy chci mít cíl splněn, tedy posledního června. Také může pomoci, pokud někomu sdělím, jakého cíle a do kdy ho chci dosáhnout, dá mi to pocit závazku.

 

Jaký cíl si vytyčíte jako první vy? 🙂

A pokud byste rádi cvičili a trénovali vašeho pejska se mnou, tak se přihlaste buď do online kurzu Psí školka nebo do Online přivolávačské výzvy ve verzi vlastním tempem. Začít můžete už dneska.